Metsäkylpy – mennään metsään jalan

Pois Tieltä! -safarit on vienyt ihmisiä offroad-safareille jo kaksi vuosikymmentä erilaisten moottorien voimalla. Nyt lisäämme tuoteperheeseen mahdollisuuden astua metsään jalan.

Kävellen näet, kuulet, haistat ja koet erilaisia asioita. Metsäkävely antaa aisteille ja mielelle aikaa olla metsässä.

Mitä metsäkylpy voi pitää sisällään

  • Kulkemista suomalaisessa metsämaastossa
  • Matkan pituus ja haastavuus sovitetaan asiakkaan toiveiden mukaisesti
  • Taukopaikalla tarjoilut toiveiden mukaan: esim. nokipannukahvia ja makkaranpaistoa tai samppanjaa ja pikkusuolaista
  • Voimme halutessanne kertoa maastosta, kasveista, eläimistä, metsästä, metsänhoidosta ja metsän terveysvaikutuksista, tai voimme kulkea hiljaa.
  • Taukopaikalla voidaan tehdä esim. lyhyt jooga- tai hengitysharjoitus.

Metsäkylvyn jälkeen

Tarjoamme metsäkylpijöille mahdollisuuden saunaan, paljuun, ruokailuun ja viihtyisiin kokoustiloihin. Paikalle pääset omalla kyydillä tai tilaamalla meiltä kuljetuksen. Pääkaupunkiseudulta matka kestää noin puolituntia.

PYYDÄ TARJOUS  LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA  SOITA 050 551 9248

 

Miksi metsäkylpyyn?

Metsäkylpy on yksilöllinen mahdollisuus tunnustella, millaista metsässä on yhdessä ryhmäsi ja oppaan kanssa. Miltä kuulostaa isojen havupuiden humina tai kesäisen haavikon kahina? Millaista on astua sammaleeseen, hiekalle tai kovalle kalliolle? Miltä metsä tuoksuu eri vuodenaikoina?

Kun aistit ovat auki eikä ole kiire minnekään, tämä metsäcocktail tuntuu kaikilla jossakin. Eri tutkimusten mukaan syke laskee ja ihminen tuntee vaikeasti määriteltävää mielihyvää.

Mikä metsäkylpy on

Astumme alas autosta korpimetsän laidalla. Edessä, takana, joka puolella on metsää. Kevyesti tallaantunut polku kuljettaa meitä Länsi-Uudenmaan kallioylängön keskiosiin.

Askelten alla on kuivaa kangasta, hiekkaa ja kalliota. Alimmaisena kasvustossa on erilaisia sammalia ja jäkäliä. Kuljemme asiakkaiden toiveiden mukaista tahtia kallion laen laavulle ja tulentekopaikalle. Maisema avautuu kolmeen ilmansuuntaan kilometrien päähän.

Istahdamme. Syömme eväät. Olemme hiljaa tai puhelemme.

Metsäkylpy eri vuodenaikoina

Kulkiessa tarkkailemme metsää. Millaisia puita siellä kasvaa? Vanhimmat männyt ovat yli satavuotiaita ja kasvattaneet kylkeensä kilpikaarnaa. Vaikka ollaan kallioisessa maastossa jalan alla voikin olla rahkasammal. Varvukossa on kanervan lisäksi puolukkaa ja mustikkaa.

Kevät

Alkukeväästä, kun puiden lehdet vasta puhkeavat, havupuut saavat maisemassa enemmän tilaa. Isoista havupuista erottuvat vuosikasvaimet ja kävyt. Maisema on avara ja näkyy kauas. Varvikossa voi erottaa marjojen, puolukan ja mustikan, silmujen kasvua ja viherrystä. Notkelmissa versoo maitohorsma ja saniainen. Hyvällä onnella rikotusta maasta erottuu korvasieniä. Metsässä kuuluu paljon erilaisten metsälintujen laulua. Metsäkyyhky huhuilee. Kuuluu ehkä varhaisten pesijöiden varoitusääniä.

Kesä

Kesällä lehtipuut ottavat vallan maisemassa. Alempana, lähinnä soista notkelmaa, on pajua ja koivuja. Ylempänä kallioisessa rinteessä havisevat isot, vanhat haavat. Kilpikaarnamännyt ovat paikallaan vuodenajasta riippumatta. Kesäkuun lopulla mustikan raakileet alkavat kypsyä. Pitää vielä malttaa odottaa pari viikkoa, että mustikka on kypsää ja kerryttänyt itseensä vitamiinit ja hivenaineet. Kesä tuo tullessaan myös erilaiset hyönteiset. Havupuuvaltaisella kalliorinteellä on onneksi tuulenvirettä eivätkä hyttyset muutenkaan siellä viihdy.

Syksy

Aluskasvillisuudessa näkyy puolukan punerrus. Lehtipuut alkavat muuttaa väriään ja valmistautuvat ruskaan, joka Etelä-Suomessa on usein kauneimmillaan ja runsaimmillaan lokakuussa. Päivä on lyhyempi. Valo tulee alempaa ja terävöittää puiden alimpia oksia. Syysmetsän varsinaiset aarteet ovat maanrajassa: loppukesän kantarellien ja tattien jälkeen, rouskut, orakkaat ja suppilovahverot. Kopulan metsät ovat mainioita sienimaita. Monena vuonna kausi jatkuu marras-joulukuulle saakka.

Talvi

Talvella metsässä on hiljaisinta. Lehtipuut ovat pudottaneet lehtensä. Varvuissakaan ei ole lehtiä. Sammal ja puolukanvarvut säilyvät vihreinä. Toivottavasti lumi peittää maan ja voimme kokeilla lumikenkiä. Hangen päällä erottuu metsäneläinten jälkiä ja jätöksiä.

Laavu ja tulenteko pääsevät oikeuksiinsa. Tuli ja lämmin juoma lämmittävät. Savun tuoksu leviää pakkasilmaan.

Mitä asiakkaalle luvataan?

Yksilöllinen luontokokemus omien ja ryhmän toiveiden mukaisesti oppaan ohjauksessa. Kävelymatka on lyhimmillään noin 15 minuuttia laavulle ja sama matka takaisin. Maastossa on polkuja ja kulkeminen on helppoa. Vaikka noustaan melko korkealle kallioylängölle, reitit ovat helppokulkuisia. Matkan kestoa ja reitin pituutta voidaan kuitenkin pidentää vaikka tunnin mittaiseksi. Metsää riittää.

Opastuksessa voidaan kertoa seikkaperäisesti maastosta, kasveista, eläimistä, metsästä, metsänhoidosta ja metsän terveysvaikutuksista. Yhtä lailla voidaan olla hiljaa, aivan niin kuin asiakasryhmä toivoo.

Taukopaikan tarjoilu toteutetaan asiakkaiden toiveiden mukaan. Makkaran ja nokipannukahvin lisäksi voi tilata hienostuneempia tarjoiluja, esim. samppanjaa ja pikkusuolaisia. Taukopaikalla voidaan tehdä esim. lyhyt jooga- tai hengitysharjoitus.

PYYDÄ TARJOUS  LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA  SOITA 050 551 9248

Ota yhteyttä: